Oda Sızdırmazlık Testi

Oda Sızdırmazlık Testi

Oda Sızdırmazlık Testi – Kapı Fan Testi Nedir?

Temiz gazlı yangın söndürme sistemi kurulacak olan odalar için mühendislik tasarımı yapılırken odanın tam sızdırmaz olması esas alınmaktadır. Bu nedenle oda için tasarlanan yangın söndürme sisteminin bir yangın anında odayı yangına karşı yeterli seviyede koruyup korumadığının belirlenebilmesi ve raporlanması için gaz boşaltma testi (canlı test) yerine yapılması tüm ulusal ve uluslararası standartlara göre tavsiye edilen bir test metodudur. 

Temiz gazlı yangın söndürme sistemi yangının algılanması üzerine sıkıştırılmış temiz gaz (halokarbon veya inert gaz olabilir) odanın
içine salınır. Muhafaza tamamen gaz akışı altında kaldığında, gaz öncelikle muhafazanın alt kısmındaki sızıntı alanına bağlı olan bir oranda dışarı sızmaya başlayacaktır. Bunun nedeni gaz halindeki maddelerin çoğunun (nitrojen hariç) havadan ağır olmasıdır. Odada sızıntı varsa, gaz odadan dışarı sızmaya başlar ve gazın yerini hava alır.

Temiz gazlı söndürme sistemi, oda içindeki kritik sistemleri, gaz serbest bırakıldıktan sonra ‘tutma süresi’ olarak adlandırılan belirli bir süre boyunca korumak üzere tasarlanmıştır. Bu genellikle 10 dakika veya bazı durumlarda 20 dakika veya tam duruma ve kullanılan standarda bağlı olarak başka herhangi bir zaman dilimi olabilir. Gazı odanın içinde tutmak için, odanın, gazın çok hızlı bir şekilde dışarı sızmasını önleyecek kadar hava geçirmez olması gerekir: sızıntı ne kadar az olursa, odanın tutma süresi o kadar artar.

Sızıntı nedeniyle oluşan gaz kaybının yanı sıra, temiz gazlı söndürme sistemlerine sahip odaları tasarlarken dikkate alınması gereken diğer önemli faktör Tepe basıncıdır. Madde bir oda içinde serbest bırakıldığında, odadaki basınç artacak ve bir tepe basıncına ulaşılacaktır (gerekli tutma süresi başlamadan önce). İnert maddeler için (nitrojen ve argon gibi), yüksek basınçlı bir silindirden salınan maddenin büyük miktarı nedeniyle pozitif bir tepe basıncına ulaşılır. Halokarbonlar için (HFC-227 gibi), hem negatif hem de
pozitif bir tepe basıncı oluşacaktır. Gazın faz değişiminin (negatif basınç) neden olduğu soğutma etkisi ve ayrıca işlem sonunda nitrojen (basınçlandırma maddesi) patlaması nedeniyle (pozitif basınç) bir tepe basıncı oluşacaktır.

Hem pozitif hem de negatif tepe basınçları muhafazaya ciddi hasar verecek kadar yüksek olabilir. Hasarlar, yapılardaki çatlaklardan tamamen patlamış duvarlara, kapı çerçevelerine ve tavanlara kadar değişebilir. Hasar oluştuğunda, madde mahfazanın dışına sızacak ve yangın istendiği gibi bastırılamayacaktır.

Oda sızdırmazlık testi, kapı fan testiyle değerlendirilir. Bu hava sızdırmazlık testi, bir odanın sızıntısını ölçmek için kullanılır. Yazılım, sızıntıyı temel alarak, temiz gazlı söndürme sistemiyle donatılmış odaların tutma süresini ve tepe basınç performansını tahmin eder.
Kapı fanı testi, sonuçları en kötü senaryoyu dikkate alarak hesaplayacaktır; baskılayıcı maddenin alçalan arayüzünü tahmin etmek için havayı muhafazanın üst ve alt kısımlarında mevcut olan sızıntılardan çeker. Gazın minimum korunan yüksekliğe düşmesi için gereken süre, konsantrasyonun tutma süresini tanımlar.

Oda Sızdırmazlık Testi – Kapı Fan Testi Nasıl Yapılır?

 Oda Sızdırmazlık Testi veya Kapı Fan Testi, temiz gazlı yangın söndürme sistemi kurulu mahallerin, fan yardımı ile basınçlandırılması ve basınçsızlandırılması sayesinde alınan değerler ışığında, gaz boşaltımından sonra gazın oda içerisindeki konsantrasyonunu, belirlenen korunum yüksekliğinde ne kadar süre kaldığını raporlamak için yapılan testtir. Yazılım, sızıntıya bağlı olarak, temiz gazlı söndürme sistemi ile donatılmış odaların tutma süresini ve tepe basınç performansını tahmin eder. Söndürme ajanının minimum korunan yüksekliğe düşmesi için gereken süre, konsantrasyon tutma süresini tanımlar. 

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar?

*Odanın yangına karşı tam sızdırmaz olmasına mümkün olduğu kadar dikkat edilmelidir. Odalarda imalat sırasında oluşan tüm açıklıklar yangına dayanımlı malzemeler ile kapatılmalıdır. 

*Test için uygulayıcı firma seçiminde firmanın test uygulayıcısının geçerli-güncel sertifikaya sahip olması ve test için gelen kişilerin bu sertifikada adı bulunan kişiler olmasına dikkat edilmelidir. 

*Test cihazlarının üreticinin belirttiği sürelerde kalibrasyonlarının yapılmış olması ve geçerli kalibrasyon belgelerine sahip olmasına dikkat edilmelidir. (Retrotec firması site üzerinden kalibrasyon belgelerinin kontrol edilmesini sağlamaktadır)

*Test esnasında program üzerinde farklı boşaltma senaryoları uygulanabilmektedir. Sırf tutma süresini karşılıyor diye odadaki söndürme sisteminin ve odanın dizaynına uygun olmayan metotlar kullanılarak yanlış raporlama yapılmamalıdır. Aksi takdirde olası bir yangın durumunda sigorta şirketleri rapor yanlışlığından dolayı sigorta kapsamı dışında bırakabilir. 

Neden FSS?

Firmamız oda sızdırmazlık testlerinde dünyaca bilinirliği ve yeterliliği olan RETROTEC marka test ekipmanlarını kullanmaktadır. Ayrıca testleri yine Retrotec firmasından sertifikalandırılmış (Level 1-2-3) mühendislerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Cihazlarımızın kalibrasyonu ve uygulayıcı mühendislerin sertifikaları firmanın tavsiye ettiği sürelere göre güncellenmektedir. 

Testin olumsuz sonuçlanması durumunda müşterilerimize testin hangi senaryolarda geçerli olabileceği veya nasıl uygunluk alabileceğine dair raporlamalar sunulmaktadır.

FSS olarak yeni kurulan sistemlerin oda sızdırmazlık testlerinin gerçekleştirilmesinin yanında tekrar testlerini veya halihazırda yapılmış olan testlerin doğruluk/uygunluk kontrollerini gerçekleştirerek raporlamasını yapmaktadır.

Oda sızdırmazlık testi ile ilgili teklif almak veya bilgi almak için BİZE ULAŞIN.